Yeni Nesil Çılgınlık: Wingsuit

Çılgınca yaşadığınızı mı düşünüyorsunuz? Garanti veriyoruz bu haberi okuduktan sonra "Biz sıradan insanlarız" diyeceksiniz.


10 Aralık 2012 19:51
Fatih KOPUZ’un Haberi

"Wingsuit Surfing" olarak adlandırılan spor, adını sporcunun giydiği kıyafetten alıyor. Türkçede "Kanatlı elbise sörfü" anlamına gelen spor dalı paraşütçüler arasında giderek yaygınlaşmaya başlarken, en yüksek adrenalin ve en tehlikeli havacılık deneyimi olarak gösteriliyor. Bu özellikleri nedeniyle en az 200 atlayış yapmış ve çok iyi reflekslere sahip olan paraşütçüler dışında denenmemesi tavsiye ediliyor.

WİNGSUİT ELBİSESİ

Bu sporu yapacak paraşütçülerin giydiği özel atlayış tulumuna "Wingsuit" ismi veriliyor. Marka ve modele göre kanat alanı ve dizaynı değişen elbisede kullanılan kumaşın hava geçirgenliği bulunmuyor. Koltuk altı ve bacak arasındaki bölmelerin iç kısmı hücrelere ayrılmış halde ve atlayış yapıldıktan sonra hava ile dolarak kanat görevi yapıyor. Yapı tarzı olarak sincapları andıran elbiseler nedeni ile sporculara "Sincap Adam" veya "Kuş Adam" gibi isimler veriliyor.

Elbisenin geliştirilmesine 1999 yılında Finlandiya’lı Jari KOUSMA ve Hırvatistan’lı Robert PECNİK isimli iki paraşütçü tarafından başlandı. Paraşütçüler, Güvenli ve Tüm Paraşütçülerin erişebileceği bir atlayış tulumu geliştirmek için kolları sıvadı ve Kousma aynı yıl "BirdMan International" şirketini kurdu. Jari KOUSMA’nın geliştirdiği ve "Birdman Classic" olarak adlandırdığı elbise paraşütçülerin kullanımına sunulan ilk Wingsuit oldu.

WİNGSUİT SURFİNG EĞİTİMİ

Sporcularda Adrenalin patlamasına neden olan ve çok tehlikeli bir spor olarak gösterilen "Wingsuit Surfing" sadece çok deneyimli paraşütçüler tarafından yapılıyor. İlk Wingsuit BirdMan Classic’in tasarımcısı Jari KOUSMA sporun tehlikeli olduğu imajını kaldırmak için takip eden yıllarda bir eğitim programı başlattı. Pecnik’in ardından paraşütçü Scoot CAMPOS, Chuck BLUE ve Kim GRİFFİN’de birer eğitim programı başlattı. Son olarak Phonix-Fly, Your Body Fly ve Nitro Rigging şirketleride paraşütçülere kurumsal olarak Wingsuit Surfing eğitimi vermeye başladı.

Çok tehlikeli bir spor dalı olan ve izleyenlerin yüreğini hoplatan Wingsuit Surfing, en az 200 atlayış yapmış, çok iyi reflexlere sahip paraşütçülere tavsiye ediliyor öyle ki atlayış sırasında yapılabilecek saliselik bir hata bile atlayışın ölümle sonuçlanmasına neden olabiliyor.

NASIL ATLIYORLAR

Atlayış iki şekilde gerçekleşiyor. Birincisinde sporcular paraşütçülere hizmet veren uçaklar vasıtasıyla belli bir yüksekliğe çıkarılıyor, uçaktan atlayan sporcular güvenli paraşüt yüksekliğine ininceye kadar havada süzülüyor. Uygun yüksekliğe inen sporcu paraşütünü açarak yere iniyor.

İkinci yöntem ise diğerinden çok daha heyecan verici ve tehlikeli. Bu yöntem’de paraşütçüler helikopterlerle veya karayoluyla yüksek dağ veya kanyonlara çıkarılıyor. Bu yükseklikten atlayan sporcular yer zeminine çok yakın olarak havada süzülerek yamaç boyunca ilerliyor. Yerden yüksekliğin bazen santimlerle ifade edildiği bu atlayış izleyenlere çoğu zaman "Yok artık" dedirtiyor.

Phonix-Fly sporcularından Jokke SOMMER ve Tom ERİK’in Çin’de gerçekleştirdiği bir dizi atlayıştan derlenen tanıtım videosu sporun ne kadar tehlikeli ve heyecan verici olduğunu anlatmaya yetiyor.



Kaynak :
 
Yorum Ekleyin
Başlık: *
Yorum:
Güvenlik Kodu:
 

KÖŞE YAZARLARI

Gündem ve diğer konularla ilgili konular.

Query Error : (select yazarlar.Resim,yazarlar.Baslik as yazaradsoyad,yazarlar.Eposta as yazareposta,yazilar.*,yazarlar.Baslik as yazarbaslik,MAX(yazilar.Tarih) as yazitarih from yazilar,yazarlar where yazilar.Tarih = (SELECT MAX(Tarih) FROM yazilar where yazarID=yazarlar.ID) AND yazilar.onay=1 AND yazarID=yazarlar.ID group by yazarID order by yazilar.Tarih desc limit 0,3).Expression #4 of SELECT list is not in GROUP BY clause and contains nonaggregated column 'kma0002_sys.yazilar.ID' which is not functionally dependent on columns in GROUP BY clause; this is incompatible with sql_mode=only_full_group_by